Przepisy wegańskie na każdą kieszeń

środa, 21 sierpnia 2013

Bezglutenowe pieguski

Jakieś dwa miesiące temu, na blogu vegancorner pojawił się przepis na amerykańskie ciacha, w których ja ze swoim niemężem wprost się zakochaliśmy. Są tak smaczne, że z trudem potrafię powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejne, mimo iż są pełne białej mąki, której staram się unikać. Stąd pomysł, by spróbować przygotować je w nieco zdrowszej wersji. Ciastka wyszły bardziej kruche, wciąż tak samo smaczne, znikające z tą samą zastraszającą szybkością;)


Składniki:
Mąka kukurydziana - 1,5 szklanki
Cukier - 0,5 szklanki
Olej - 1/3 szklanki
Mleko roślinne - 1/4 szklanki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Sól - płaska łyżeczka
 Tabliczka gorzkiej czekolady
Orzeszki ziemne - ok. 100 g.


Wykonanie:
Cukier, olej i mleko mieszamy razem, aż do rozpuszczenia cukru. Całość przelewamy do wymieszanych wcześniej suchych składników: mąki, soli, proszku do pieczenia, czekolady i orzeszków. Dokładnie mieszamy. Przy pomocy łyżki nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok 15-20 minut.
Bez glutenu

czwartek, 15 sierpnia 2013

Pasta słonecznikowa z nutą orientu

Może to zabrzmi dziwnie, ale lubię ten okres, kiedy miesiąc się kończy, a portfel świeci pustkami. Głównie dlatego, że to wspaniała okazja do wykorzystania zalegających w szafce produktów. Wtedy też najczęściej zdarza mi się, przygotowywać niektóre dania po raz pierwszy. Tak jak miało to miejsce dziś. Poza tym niesamowitą frajdę i satysfakcje sprawia mi również umiejętność zrobienia czegoś z niczego. Zwłaszcza gdy mam kogoś, kto ze mną dzieli zadowolenie z efektu końcowego. Kto by pomyślał, że wystarczy trochę słonecznika i marchwi by móc cieszyć się smaczną pastą? Tak, to prawda - wciąż nie mogę wyjść z podziwu z siły tkwiącej w prostocie;)



Składniki:
Pestki słonecznika - szklanka
Marchew - 3-4 szt. średniej wielkości
Cebula - 1 malutka
Czosnek - 1 ząbek
Przecier pomidorowy - 1 łyżka
Musztarda sarepska - 2 łyżki
Sól - szczypta
Imbir -  1 łyżeczka
Kurkuma - 1 łyżeczka
Carry - 2 płaskie łyżeczki
Papryka ostra - 2 płaskie łyżeczki
Natka pietruszki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Pestki słonecznika zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić noc). Marchew obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy na parze (lub w niewielkiej ilości wody) do miękkości. Słonecznik miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewając nieco wody. Dodajemy do niego ugotowaną marchew, całość raz jeszcze blendując. Tak przygotowaną masę przekładamy do małego garnka i wstawiamy na niewielki ogień. W tym czasie dodajemy: przyprawy, przecier, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy chwilę do przegryzienia. 
Wegetariańskie Śniadania

niedziela, 11 sierpnia 2013

Krem z kukurydzy

Ostatnio w mojej kuchni żądzą zupy-kremy. Są szybkie w przygotowaniu, robi się je z tego co ma się pod ręką i - co ostatnimi czasy u mnie najważniejsze - nie zaprzątaj niemal w ogóle myśli. Krem z kukurydzy należy do niewielkiej grupy tego typu dań, do którego smaku tak się przyzwyczaiłam, że za każdym razem przyrządzam go, w taki sam sposób:

Składniki:
Kukurydza (u mnie mrożona) - szklanka
Papryka biała - 1 sztuka
Bulion warzywny - szklanka
Czosnek - 1-2 ząbki
Włoszczyzna (u mnie mrożona) - ok. 2-3 garści
Mleko kokosowe - 2 duże łyżki
Przyprawy: imbir, papryka ostra, curry
Natka pietruszki 


Wykonanie:
Kukurydzę z pokrojoną w kostkę papryką gotujemy na parze do miękkości. Gotowe warzywa zalewamy bulionem i miksujemy dokładnie na gładką masę. Całość przelewamy do garnka, dodajemy włoszczyznę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu 5-10 minut. Podajemy posypane zieleniną.