Jakieś dwa miesiące temu, na blogu vegancorner pojawił się przepis na amerykańskie ciacha, w których ja ze swoim niemężem wprost się zakochaliśmy. Są tak smaczne, że z trudem potrafię powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejne, mimo iż są pełne białej mąki, której staram się unikać. Stąd pomysł, by spróbować przygotować je w nieco zdrowszej wersji. Ciastka wyszły bardziej kruche, wciąż tak samo smaczne, znikające z tą samą zastraszającą szybkością;)
Składniki:
Mąka kukurydziana - 1,5 szklanki
Cukier - 0,5 szklanki
Olej - 1/3 szklanki
Mleko roślinne - 1/4 szklanki
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Sól - płaska łyżeczka
Tabliczka gorzkiej czekolady
Orzeszki ziemne - ok. 100 g.
Wykonanie:
Cukier, olej i mleko mieszamy razem, aż do rozpuszczenia cukru. Całość przelewamy do wymieszanych wcześniej suchych składników: mąki, soli, proszku do pieczenia, czekolady i orzeszków. Dokładnie mieszamy. Przy pomocy łyżki nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy ok 15-20 minut.
Swietny pomysl. i na dodatek bez mleka, co mnie bardzo interesuje. Wyrobuje jutro najpozniej :) Dzieki
OdpowiedzUsuńNika
Wyglądają cudnie. Nigdy nie jadłam ani nie robiłam ciastek na mące kukurydzianej, jestem ciekawa jak smakują. :))
OdpowiedzUsuńBardzo odpowiadaja mi wszystkie skladniki:-) Super, ze zastapilas biala make, ja tez staram sie jej unikac. Chetnie wyprobuje ten przepis...
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ta alternatywna wersja-muszę ją koniecznie wypróbować :) Pieguski kocham całym sercem, a w tej wersji? Kto wie ;)
OdpowiedzUsuńamerykańskie ciastka jadłam do tej pory tylko w kawiarni, muszę wypróbować ich domową wersję, zapowiadają się pysznie, uwielbiam ciastka z kawałkami czekolady i orzechami
OdpowiedzUsuńwersja jest super zmaienie tylko cukier na brzozowy albo stewie :)
OdpowiedzUsuń