Przepisy wegańskie na każdą kieszeń

czwartek, 9 maja 2013

Bezglutenowy omlet z pestkami dyni i kiełkami fasoli mung

Lubię niepozorne przepisy, które z czasem ewoluują w coś większego. Tak było w przypadku tego omleta. Początkowo zajadałam się prażonymi nasionami z dodatkiem kiełków fasoli mung i odrobiną soli, rozmyślając przy tym, z czym lub jak mogłabym podać tą swoją ekspresową przekąskę. Tak o to powstało poniższe danie - zdrowe i syte do bólu;)

Składniki
Mąka gryczana (pół szklanki)
Woda (pół szklanki)
Kiełki fasoli mung (pół szklanki)
Pestki słonecznika/dyni - podprażone na suchej patelni (ok. 1/4 szklanki)
Siemię lniane - podprażone na suchej patelni (2 łyżki)
Natka pietruszki - posiekana (ok. 3 łyżek)
Przyprawy: sól, curry, pieprz cayenne, imbir, kurkuma

Wykonanie:
Do mąki gryczanej dodajemy przyprawy oraz wodę - całość dokładnie mieszamy. Wsypujemy siemię lniane,  prażone pestki, kiełki i natkę pietruszki - wszystkie składniki z sobą łączymy. Omlet smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
* z podanych składników wychodzą dwa placki o średnicy ok. 15 cm. 

Z mąki, ale... bez pszenicy

5 komentarzy:

  1. Wow, jakie fajne:-) Nie dosc, ze SUPER zdrowe, to z pewnoscia mega pyszne. Czyli wszystko tak jak lubie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo.. nie spotkałam się jeszcze z mąką gryczaną, faaajne, lubię zieelone potrawy;D

    OdpowiedzUsuń
  3. mnóstwo zdrowia na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mąka gryczana ciekawa rzecz, będę jej szukać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wystarczy kasze gryczana zmielić w młynku do zboża lub blenderze i macie mąkę:)

    OdpowiedzUsuń