Przepisy wegańskie na każdą kieszeń

sobota, 6 kwietnia 2013

Spaghetti z marchwi w sosie kokosowo-pomarańczowym


Składniki:
Marchew (2 duże)
Bakalie (1/4 kubka)
Wiórki kokosowe (2/4 kubka)
Pomarańcz
Syrop klonowy (1 łyżeczka)
Sól morska (szczypta)
Opcjonalnie: kiełki, rodzynki


Wykonanie:
Bakalie razem z wiórkami zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej zrobić to dzień wcześniej przed pójściem spać). Po tym czasie całość dokładnie płuczemy, wrzucamy do blendera z dodatkiem wody i miksujemy na gładką masę. Do zmiksowanych bakalii z kokosem dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, syrop klonowy - wszystko razem blendujemy jeszcze przez chwilę.
Za pomocą skrobaczki do ziemniaków robimy z marchwi "makaron" (nożykiem ciągniemy cienkie paski wzdłuż warzywa). Tak przygotowaną marchew wrzucamy do garnka z niewielką ilością wrzątku (ok 1/4 kubka), solimy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 3-5 minut. "Makaron" przecedzamy, nakładamy na talerz i polewamy  wcześniej przygotowanym sosem kokosowo-pomarańczowym. Całość dekorujemy kiełkami (jak na zdjęciu) bądź garścią rodzynek. Podajemy w towarzystwie pokrojonego w łódeczki banana;)

8 komentarzy:

  1. jaki wspaniały, zdrowy deser! koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię połaczenie marchewki z bakaliami :) zazwyczaj jadam je w postaci surówki, ale takie "spaghetti" też musi być świetne

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastyczne "spaghetti" :)z pewnością wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaszalałaś! :) Fajna alternatywa dla zwykłego, musze kiedys spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę, u Ciebie też kokos , pomarańcze i marchewka :) Czyli coś co bardzo lubię w bardzo ciekawym przepisie. Zwłaszcza te spaghetti! Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, super pomysl! Az mi sie jesc zachcialo. Cudna przystawka, a moze nawet jako supper zdrowy deser mozna ja serwowac:-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przypuszczałam, że można tak połączyć warzywa i owoce. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń