Składniki:
Marchew (2 duże)
Bakalie (1/4 kubka)
Wiórki kokosowe (2/4 kubka)
Pomarańcz
Syrop klonowy (1 łyżeczka)
Sól morska (szczypta)
Opcjonalnie: kiełki, rodzynki
Wykonanie:
Bakalie razem z wiórkami zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin (najlepiej zrobić to dzień wcześniej przed pójściem spać). Po tym czasie całość dokładnie płuczemy, wrzucamy do blendera z dodatkiem wody i miksujemy na gładką masę. Do zmiksowanych bakalii z kokosem dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, syrop klonowy - wszystko razem blendujemy jeszcze przez chwilę.
Za pomocą skrobaczki do ziemniaków robimy z marchwi "makaron" (nożykiem ciągniemy cienkie paski wzdłuż warzywa). Tak przygotowaną marchew wrzucamy do garnka z niewielką ilością wrzątku (ok 1/4 kubka), solimy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 3-5 minut. "Makaron" przecedzamy, nakładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem kokosowo-pomarańczowym. Całość dekorujemy kiełkami (jak na zdjęciu) bądź garścią rodzynek. Podajemy w towarzystwie pokrojonego w łódeczki banana;)
jaki wspaniały, zdrowy deser! koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńlubię połaczenie marchewki z bakaliami :) zazwyczaj jadam je w postaci surówki, ale takie "spaghetti" też musi być świetne
OdpowiedzUsuńfantastyczne "spaghetti" :)z pewnością wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńzaszalałaś! :) Fajna alternatywa dla zwykłego, musze kiedys spróbować;)
OdpowiedzUsuńO proszę, u Ciebie też kokos , pomarańcze i marchewka :) Czyli coś co bardzo lubię w bardzo ciekawym przepisie. Zwłaszcza te spaghetti! Super!
OdpowiedzUsuńWow, super pomysl! Az mi sie jesc zachcialo. Cudna przystawka, a moze nawet jako supper zdrowy deser mozna ja serwowac:-) Pycha!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńNie przypuszczałam, że można tak połączyć warzywa i owoce. Rewelacja!
OdpowiedzUsuń