Kolejny przepis wyłowiony z forum wegedzieciak, przedstawiony na nim jako zupa z zielonej soczewicy (Ewy). Bardzo smaczne i dopracowane danie, właściwie prócz dodania do niego pieprzu ziołowego w dużych ilościach, nic w nim nie zmieniłam. Mojemu niemężowi jej smak kojarzy się z zupą ogonową. Nie wiem co to za świństwo, pamiętam tylko z dzieciństwa, że gdy tata ją gotował to śmierdziało w całym mieszkanie. Z tą zupą jest zupełnie inaczej. Ma piękny aromat, ciekawy smak no i oczywiście jest w stu procentach wegańska.
Składniki:
Soczewica zielona (ok. 25 dag)
Marchew (3 sztuki)
Pietruszka (1 sztuka)
Cebula (jedna duża)
Przecier pomidorowy (3 łyżki)
Sól
Pieprz (dużo)
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz ziołowy (dużo)
Majeranek (dużo)
Wykonanie:
Soczewicę zalewamy około 3 litrami wody, solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie - wstawiamy na ogień. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy się ładnie zeszkli dodajemy do niej startą na dużych oczkach marchew, całość dokładnie mieszamy, trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu, dodajemy przecier, majeranek i kiedy wszystkie składniki się z sobą połączą wrzucamy warzywa oraz pokrojony w słupki korzeń pietruszki do gotującej się soczewicy. Na koniec wsypujemy pozostałe przyprawy.
pyszna, ale z ziołowym pieprzem mogłaby czarować jeszcze bardziej... nie lubisz?
OdpowiedzUsuńno właśnie lubię i to chyba aż za bardzo;p czasem myślę, że brak mi w nim umiaru;)
Usuńlubię zupkę z soczewicy:)
OdpowiedzUsuńSoczewicę bardzo lubię... zupy z jej udziałem też często u mnie goszczą ale w kompozycji z innymi przyprawami. jestem ciekawa tego majeranku...
OdpowiedzUsuńJa wlasnie gotuje soczewice zielona, a do niej ryz brazowy i dziki:-) Podobna zupke do Twojej tez czasami robie. Wyglada pysznie, jest super zdrowa, wiec wszystko gra:-)
OdpowiedzUsuńZupy z soczewicą są pyszne, a do tego sycące :)
OdpowiedzUsuńani ogonowej, ani z soczewicy nie jadłam-brzmią bardzo intrygująco;D
OdpowiedzUsuńJadłam ostatnio w Bułgarskiej restauracji, Twoja wygląda jeszcze smaczniej:)
OdpowiedzUsuńja mam zamiar zrobić zupę z czerwonej soczewicy, taką meksykańską ;d
OdpowiedzUsuńjest wspaniala, polecam:)
UsuńJa dodałam świeży rozmaryn
OdpowiedzUsuńJa dodałam paprykę chili i świeży rozmaryn.
OdpowiedzUsuń