Przepisy wegańskie na każdą kieszeń

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zupa z zielonej soczewicy

Kolejny przepis wyłowiony z forum wegedzieciak, przedstawiony na nim jako zupa z zielonej soczewicy (Ewy). Bardzo smaczne i dopracowane danie, właściwie prócz dodania do niego pieprzu ziołowego w dużych ilościach, nic w nim nie zmieniłam. Mojemu niemężowi jej smak kojarzy się z zupą ogonową. Nie wiem co to za świństwo, pamiętam tylko z dzieciństwa, że gdy tata ją gotował to śmierdziało w całym mieszkanie. Z tą zupą jest zupełnie inaczej. Ma piękny aromat, ciekawy smak no i oczywiście jest w stu procentach wegańska. 


Składniki:
Soczewica zielona (ok. 25 dag)
Marchew (3 sztuki)
Pietruszka (1 sztuka)
Cebula (jedna duża)
Przecier pomidorowy (3 łyżki)
Sól
Pieprz (dużo)
Liść laurowy
Ziele angielskie
Pieprz ziołowy (dużo)
Majeranek (dużo)

Wykonanie:
Soczewicę zalewamy około 3 litrami wody, solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie - wstawiamy na ogień. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy się ładnie zeszkli dodajemy do niej startą na dużych oczkach marchew, całość dokładnie mieszamy, trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu, dodajemy przecier, majeranek i kiedy wszystkie składniki się z sobą połączą wrzucamy warzywa oraz pokrojony w słupki korzeń pietruszki do gotującej się soczewicy. Na koniec wsypujemy pozostałe przyprawy.

12 komentarzy:

  1. pyszna, ale z ziołowym pieprzem mogłaby czarować jeszcze bardziej... nie lubisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie lubię i to chyba aż za bardzo;p czasem myślę, że brak mi w nim umiaru;)

      Usuń
  2. Soczewicę bardzo lubię... zupy z jej udziałem też często u mnie goszczą ale w kompozycji z innymi przyprawami. jestem ciekawa tego majeranku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wlasnie gotuje soczewice zielona, a do niej ryz brazowy i dziki:-) Podobna zupke do Twojej tez czasami robie. Wyglada pysznie, jest super zdrowa, wiec wszystko gra:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy z soczewicą są pyszne, a do tego sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ani ogonowej, ani z soczewicy nie jadłam-brzmią bardzo intrygująco;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam ostatnio w Bułgarskiej restauracji, Twoja wygląda jeszcze smaczniej:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja mam zamiar zrobić zupę z czerwonej soczewicy, taką meksykańską ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dodałam świeży rozmaryn

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja dodałam paprykę chili i świeży rozmaryn.

    OdpowiedzUsuń