Składniki:
Dynia - około 0,5 kg
Duża cebula
Bulion - około 2 szklanek
Imbir - 4 cm lub ponad 1 łyżka startego na drobnych oczkach
Sól
Pieprz
Kurkuma
Pieprz cayenne
Wykonanie:
W garnku podsmażamy uprzednio pokrojoną w piórka cebulę, po chwili dodajemy straty imbir, następnie dynię (wcześniej obraną ze skórki, z usuniętym włóknistym środkiem i pokrojoną w kostkę około 1 cm. ). Po kilku minutach smażenia dolewamy bulion - powinien zakryć całe warzywa, lecz nie wystawać ponad nie więcej nić centymetr - zagotowujemy i zmniejszamy ogień gotując całość pod przykryciem do miękkości dyni jakieś 10-15 minut. Całość miksujemy i podgrzewamy dodając resztę przypraw.
pysznie :) Taka zupa zawsze i wszędzie! Nie dość, że nasyci to jeszcze rozgrzeje :)
OdpowiedzUsuńMniam!
Kolor cudny
OdpowiedzUsuńfajny przepis, nie jest przekombinowany i można sie cieszyć smakiem dynii w pełni :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna zupka, następnym razem wypróbuję Twoją wersję z imbirem :))
OdpowiedzUsuńDynia to cudowne warzywo
OdpowiedzUsuń