A
Składniki:
Pieczarki (pokrojone w talarki, ok.jednego głębokiego talerza)
Cebula (1 duża, pokrojona w piórka)
Kapusta pekińska (ok. 10 poszatkowanych liści)
Kukurydza w puszce (opcjonalnie, ja dodałam, bo miałam akurat otwartą puszkę w lodówce)
Sos sojowy (ok. 2 łyżek)
Pieprz
Bazylia
Sos:
Pomidor (1 duży)
Cebula (malutki kawałeczek)
Czosnek (1 ząbek)
Cytryna (jedne plasterek bez skórki)
Przecier pomidorowy (1 łyżka)
Papryczka chili (kawałek ok. 1 cm.)
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażamy na wolnym ogniu, dodajemy pół szklanki wody, sos sojowy, dusimy ok 10 minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy blendując wszystkie podane wyżej składniki. Do pieczarek dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, dusimy dwie minut, po czym wlewamy sos. Całość zostawiamy jeszcze na ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy pieprz i bazylię (bądź inne przyprawy wedle uznania) do smaku. Gotowe!
Uwielbiam pieczarki w każdej postaci więc Twój pomysł zapewne również mi posmakuje:)
OdpowiedzUsuńJa dla odmiany dopiero pod tą postacią pieczarki pokochałam;] Zrobiłam tą potrawę, bo nie chciałam by grzyby się zmarnowały, efekt końcowy przerósł moje oczekiwania!
UsuńTo skoro ktoś kto ich nie lubił pod tą postacią pokochał...to co będzie z kimś kto już kocha pieczarki i spróbuje Twojego pomysłu?? Może być ciekawie;)
OdpowiedzUsuń