Przepisy wegańskie na każdą kieszeń

niedziela, 17 lutego 2013

Yerba mate w trzech odsłonach


Każdy z nas ma ulubiony napój, który z rana stawia go na nogi. Ja długo szukałam czegoś odpowiedniego dla siebie. Nie odczuwam pobudzającego działania zielonej herbaty (jak niektórzy). Tradycyjna sypana kawa wzmaga u mnie ból głowy oraz nudności. Energy drinki przemilczę. Na szczęście (dla mnie) jest jeszcze yerba mate.
Jako pragmatyk nie rozmieniam się na dobre uzupełniając swoje zapasy. Zamawiam raz na kilka miesięcy zestaw 5 kg. Zwykle jest to mate klasyczna, czasem mocna. Jako, że wszystko w nadmiarze się nudzi, a rzeczy sztucznie aromatyzowanych unikam jak ognia, staram się sama "podkręcać" smak zielonego złota Indian.

Opcja pierwsza: yerba mate z suszoną miętą
Mój idealny stosunek ostrokrzewu paragwajskiego do mięty wynosi 2:1. Dla nałogowych smakoszy mate, którzy trzymają się ściśle receptury (3/4 suszu w naczyniu) napój może okazać się za słaby. Ja jednak lubię czasem odstąpić od tej reguły dla tego orzeźwiającego połączenia. Tym bardziej, że yerbe traktuję często jako zastępnik zwykłej herbaty lub soku.

* Odradzam eksperymentowania z miętą w torebkach. Najlepiej poszukać sklepu zielarskiego lub skorzystać z uprzejmości bliskiej osoby, która latem gości mięte w swym ogródku;)

Opcja druga: yerba mate z hibiskusem
Do suszu dodajemy ok. 2 łyżek hibiskusa i odrobinę czegoś słodkiego ( stewi, ksylitolu, cukru) dla przełamania kwaskowatości. Wiem, że dla wielu osób słodzenie mate nawet najmniejszą ilością cukru to profanacja, w tym wypadku jest to jednak rzecz absolutnie niezbędna.

Opcja trzecia: yerba mate cynamonowa
Do naczynia wsypujemy susz, dodajemy syropu daktylowo-cynamonowego i zalewamy wodą. (Ilość syropu zależy oczywiście od indywidualnych upodobań, dlatego początkowo będziemy zmuszeni sami poeksperymentować w celu odnalezienia idealnych dla siebie proporcji)

Syrop daktylowo-cynamonowy

Składniki:
Woda (350 ml)
Daktyle (sztuk 30)
Cynamon (4 łyżeczki)
Imbir (2 łyżeczki)
Goździki (6 sztuk)
Kardamon (1,5 łyżeczki)
Pieprz cayenne (1 łyżeczka)

Wykonanie:
Daktyle z przyprawami rozgotowujemy w 100 ml wody. Blendujemy, dodajemy resztę wody i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Całość przelewamy do szklanego naczynia, czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki.

* Kiedy przychodzą zmarznięta do domu lubię rozgrzać się 2 łyżkami syropu zalanego wrzątkiem.


11 komentarzy:

  1. o tak, te gotowce smakowe yerbowe się nie sprawdzają i w moim wypadku :) rzadko też mam potrzebę zmienić jakoś wspaniały smak ulubionej yerby (u mnie pajarito i cruz de malta), ale jakby co to dodaję trochę trawy cytrynowej. polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za sugestię;) Na pewno spróbuję niedługo również z trawą cytrynową!

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna! Nuta cynamonowa jest niezwykle delikatna, ale mimo to wyraźnie wyczuwalna. Przyniosę Ci któregoś piątku nieco syropu to się sama przekonasz;)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Oj nakrecilas mnie tak na yerba mate, ze zamowilam dzis sprzet do parzenia:-)Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mam nadzieję, że Ci zasmakuje i dołączysz do szerokiego grona mateistów;)

      Usuń
  4. Zgadzam się z poprzedniczką-mnie również nakręciłaś na yerba mate;) Zresztą może na mnie podziała podobnie jak na Ciebie? Ja również od jakiegoś czasu poszukuję idealnego "pobudzacza" i coś mi nie wychodzi. Kawa źle na mnie działa, po herbacie dalej chce mi się spać, a energy drinki są strasznie niezdrowe... Tak więc od przyszłego miesiąca zaczynam swoją przygodę z Yerba mate:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wspomniałam dla mnie mate to strzał w 10! Jeżeli reagujesz podobnie jak ja na herbatę czy kawę masz dużo prawdopodobieństwo, że i Tobie podpasuje. Daj znać za miesiąc jak wyszło - pozdrawiam;)

      Usuń
    2. Dam, dam znać i mam nadzieję, że zadziała na mnie podobnie jak na Ciebie:)

      Usuń
  5. Ponieważ lato w pełni zachęcam do wypróbowania również yerba mate terere czyli z zimną wodą lub ewentualnie sokiem owocowym :)

    OdpowiedzUsuń