Yeah! Mam ciasto wegańskie, bez mąki, bez tłuszczu, a nawet roślinnego mleka. W smaku dość specyficzne i pewnie nie każdy zachwyci się tak jak my tą zdrową alternatywą, tak jak nie każdego przeraża wizja, zajadania się wypiekiem składającym się głównie z mąki, tłuszczu i cukru. Przepis jest banalnie prosty i szybki, sama go sobie zresztą takim wymyśliłam.
Ah! Coś mi się wydaje, że najbliższy miesiąc upłynie mi na karmieniu bliskich tym fasolowym odkryciem;)
Składniki:
Fasola czerwona (1 puszka bez zalewy)
Woda (ok. pół szklanki)
Mąka kukurydziana (2 łyżki)
Śliwki suszone - pokrojone w ćwiartki (20 sztuk)
Karob (4-5 łyżek)
Mąka gryczana (pół szklanki)
Cukier trzcinowy (1/4 szklanki)
Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
Słonecznik (garść)
Olej (2 łyżki)
Wykonanie:
W misce łączymy wszystkie suche składniki oprócz słonecznika. Fasolę dokładnie płuczemy, miksujemy z dodatkiem wody. W filiżance mieszamy mąkę kukurydzianą z ok. 6 łyżkami ciepłej wody, dodajemy do zbelndowanej fasoli, całość miksujemy razem przez kilka sekund. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami dokładnie mieszając. Całość przekładamy do natłuszczonej formy niewielkich rozmiarów (u mnie 25 x 10 cm.), obsypujemy słonecznikiem i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
bardzo lubię wypieki z mąką razową :)
OdpowiedzUsuńjuż od dawna planuję upiec ciasto z fasoli, muszę sie w końcu wziąć za to
Bierz się, bierz! bo warto, przynajmniej moim zdaniem;)
UsuńJa wyrzucilam wlasnie biala make z naszego menu i uzywam tylko ciemnych. Ciasta z fasolami i sliwkami suszonymi sa pyszne, wiec Twoje na pewno takie jest. Mam ochote na cos takiego...:-)
OdpowiedzUsuńO tak! Ciasto jest wyśmienite! Jestem ciekawa kolejnych wegańskich pyszności czekających na moje odkrycie;)
UsuńWygląda świetnie !
OdpowiedzUsuńDzięki;) Cieszy mnie to niezmiernie!
UsuńBardzo lubię fasolowe ciasto, a wersja ze śliwkami mocno do mnie przemawia :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że śliwki do ciasta trafiły przypadkiem, ale efekt końcowy mnie zachwycił i z pewnością przy kolejnym pieczeniu znów je dodam;)
Usuńświetny pomysł :) ciasta z czerwoną fasolką co prawda jeszcze nie jadłam, ale na pewno jest bardzo dobre. Muszę kiedyś wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Robię podobne ale bez mąki gryczanej, z rozmiksowanym bananem i wiśniami zamiast śliwek.Pyszne i zdrowe
OdpowiedzUsuń