Przepisy wegańskie na każdą kieszeń

wtorek, 19 marca 2013

Witariańskie Pad Thai

Pad Thai jakieś dwa lata temu było moim kryzysowym daniem, choć nie znałam wtedy jeszcze jego nazwy. Przygotowywałam je smażąc makaron z zupki błyskawicznej, z kilkoma garściami mrożonej mieszanki chińskiej, z dodatkiem sosu sojowego. Danie robiło się szybko, było smaczne, ale miało pewien znaczący mankament - było niezdrowe, a nad takim nie warto się pochylać. Dlatego dziś z przyjemnością przedstawiam Wam danie w nowej, witariańskiej odsłonie!
Składniki:

Cukinia - mała
Marchew - mała (starta na dużych oczkach)
Kiełki fasoli mung (pół szklanki)
Banan (1 duży, przejrzały, pokrojony w kostkę)

Na sos:
Cytryna (sok z jednego plasterka)
 Woda (ok 6-10 łyżek)
Sos sojowy (kilka kropel)
Papryka ostra (płaska łyżeczka)
Cynamon (płaska łyżeczka)
Curry (pół łyżeczki)
Cukier trzcinowy (1-2 łyżeczki)
Wykonanie:
Za pomocą skrobaczki do ziemniaków robimy z cukinii "makaron" (nożykiem ciągniemy cienkie paski wzdłuż warzywa, które następnie za pomocą zwykłego noża dzielimy jeszcze na dwa lub trzy cieńsze części). Banany, kiełki, marchew łączymy z wcześniej przygotowanym "makaronem". Z pozostałych składników przygotowujemy sos (w razie potrzeby dodając nieco wody), polewamy nim warzywa i banany całość dokładnie mieszając.Gotowe!
Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

8 komentarzy:

  1. Fajny przepis! Bardzo lubię Pad Thai, polecam również Pad Thai Gai ;)
    Chciałabym Cię zaprosić do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl
    Pozdrawiam serdecznie oraz gratuluję apetycznego bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa;) Pad Thai Gai to wersja z kurczakiem jeśli się dobrze orientuję, si? Jeśli tak, to dziękuję, chyba że w wersji wegańskiej z kostką sojową;)

      Usuń
  2. Pad Thai musi mieć jajko! Bez jajka to nie jest prawdziwy Pad Thai. Chociaż pewnie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi to na rusi, a w Polsce jak kto chce;p

      Usuń
  3. Fantastyczny ;)z pewnością wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta cukinia mnie zaintrygowała...Jakby tak ten cukiniowy makaron przyrządzić na patelni lub w piekarniku, z odrobiną soli, bazylii, oliwą z oliwek...mmm... :) Muszę pokombinować. kimek smak-indii.pl- Mallory Plath prowadzi wegańskiego bloga, więc swój Pad Thai popełniła całkiem świadomie i z premedytacją bez jajka :-) Do tego to wersja witariańska więc już w ogóle ;-) Bardzo ciekawy pomysł na wersję raw tego dania, bardzo mi się podoba i muszę koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadło Ci do gustu! I dzięki za wytłumaczenie kimek smak-indii.pl dlaczego mój Pad Thai jest taki jak nie inny, sama nie lubię się tłumaczyć;p Co do cukiniowo-makaronowego wynalazku, miałam podobne odczucia przy jego odkryciu. Zaraz zaczęłam kombinować, co by tu z nim zrobić "swojego" ;)

      Usuń