Przepisy wegańskie na każdą kieszeń

sobota, 23 marca 2013

Ciasto gryczano-cynamonowe (stefanka inaczej: bez cukru i mleka)


Poniosła mnie wczoraj fantazja! Przypadkiem natrafiłam w sklepie na wegańskie herbatniki, pomyślałam, że to dobry moment na przetestowanie pomysłu, który kilka dni temu zrodził się w mojej głowie. Oto chyba wszystkim znana stefanka w nowej, gryczano-cynamonowej odsłonie - idealna do czarnej kawy. Przeze  mnie oczywiście zjedzona w zastępstwie normalnego obiadu;)


Składniki:
Herbatniki - najlepiej wegańskie (duża paczka)
Woda (4 szklanki)
Kasza gryczana (szklanka)
Marchew - strata na dużych oczkach (2 średnie = 2 szklanki już startej)
Cynamon (1,5 łyżki)
Kardamon  (2 łyżeczki)
Kakao (1 łyżeczka)
Daktyle  suszone (ok. 20-25 sztuk lub więcej - w zależności od indywidualnych preferencji)
Pestki słonecznika/dyni - uprażone (ok. 2 garści)


Wykonanie:
Daktyle zalewamy gorącą wodą (tak by owoce były w całości zamoczone, a wody było jak najmniej). Do wrzątku wrzucamy kaszę gryczaną, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 10 minutach, kiedy kasza będzie prawie miękka, dodajemy startą marchew, przyprawy - zdejmujemy z gazu gdy gryka z marchwią wchłoną całą wodę.
Namoczone daktyle blendujemy, dodajemy ugotowaną kaszę z warzywkiem i miksujemy wszystko na gładka masę. W formie do cista układamy spód z herbatników, na nich rozsmarowujemy zrobioną masę, którą przykrywamy druga porcją ciastek. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni. Gotowe ciasto wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.

* masa nie stężała tak bardzo jak to sobie wyobrażałam, dlatego następnym razem spróbuję ją zagęścić dodając otręby lub siemię lniane. Mimo to ciasto było zwarte i z łatwością się kroiło. Eksperyment uznaję za udany, ciasto z pewnością jeszcze nie raz wyląduje na naszym stole!


8 komentarzy:

  1. To taki bardzo, bardzo zdrowy odpowiednik stefanki. A jako że lubię uzdrowione przepisy, to i ciekawi mnie Twoja propozycja, zwłaszcza, że tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio dostałam bzika na punkcie zdrowych wersji dań, zwłaszcza wypieków, stąd ta stefanka;) Gwarantuję, że smakuje jeszcze lepiej niż mogą sugerować to zdjęcia;)

      Usuń
  2. zrobię taki dla siebie:) zapach od przypraw pewnie oszałamiający:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę;) Tak jak piszesz, zapach zwalał z nóg;)

      Usuń
  3. ciacho z kaszy gryczanej...niesamowite:) kardamon, cynamon, kakao...cuuuuudne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Ciasto przerosło moje najśmielsze oczekiwania;)

      Usuń
  4. uwielbiam daktyle, w taki zdrowy sposób zastępują mi cukier. Wspaniałe ciasto!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Z tego samego powodu również je sobie cenię;)

      Usuń