Przepisy wegańskie na każdą kieszeń

poniedziałek, 11 marca 2013

Wegańska pizza, bez sera za to z cynamonem

Znalazłam swój sposób na pizzę;) Już z samego założenia jest bez sera, nie muszę więc kombinować czym go zastąpić albo jak dobrać składniki, by nie odczuwać jego braku. Ser jest w tej pizzy nie tylko zbędny, ale nawet niepożądany, tworzyłby niepotrzebną barierę uniemożliwiającą spokojne rozsmakowanie się we włoskim speciale. To jednak nie koniec jej zalet, podany poniżej farsz można modyfikować do woli. Oprócz zaprezentowanego na blogu dość egzotycznego smaku, zafundowałam sobie wczoraj wersję pomidorowo-czosnkową z oliwkami, napalam się też na wegańską wersję pizzy śmietankowej ze szpinakiem;) 


Wegańska pizza, bez sera za to z cynamonem 
(Jest  to bezmięsna wariacja przepisu znalezionego na lubiegotowanie)

Składniki:
Na ciasto:
Mąka pszenna (ok 250 g)
drożdże (ok 12 g)
Woda - ciepła (1/3 szklanki)
Sól (pół łyżeczki)

Na farsz:
Granulat sojowy (trochę ponad pół szklanki)
Cukinia - pół małej (startej na dużych oczkach)
Cebula -średnia (poszatkowana i podsmażona na oliwie)
Ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę
Słonecznik (garść)
Przecier pomidorowy (3 łyżki)
Sól morska (1 łyżeczka)
Pieprz cayenne (1 płaska łyżeczka)
Cynamon (3 łyżeczki)

Do dekoracji:
Słonecznik - podprażony na patelni
Świeża pietruszka lub kolendra

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Drożdże rozpuszczamy dokładnie w wodzie. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 60 minut.

Zagotowujemy wodę, wrzucamy granulat sojowy i gotujemy kilka minut, aż zmięknie.Dokładnie przecedzamy. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy granulat, startą na dużych oczkach cukinię, wszystko razem podsmażamy na małym ogniu około pięciu minut. Po tym czasie dodajemy po kolei czosnek, przecier pomidorowy, sól, pieprz cayenne, cynamon i słonecznik. Kiedy wszystkie składniki już się dobrze połączą zdejmujemy gotowy farsz z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i przekładamy do natłuszczonej formy (u mnie okrągła tortownica o średnicy ok. 28 cm). Na cieście rozsmarowujemy przygotowany wcześniej farsz. Pizzę wstawiamy na 10-15 min do piekarnika nagrzanego na ok. 200 stopni. Podawać posypane słonecznikiem (najlepiej lekko podprażonym) oraz pietruszką lub kolendrą.

9 komentarzy:

  1. Robię, robię robię, jutro!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cynamonem? Intrygująca ta pizza!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie rozbudza wyobraźnię smakową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Jak tylko natrafiłam na przepis pierwotny, myśl o zrobieniu tej pizzy zaczęła mnie prześladować;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Z tego też powodu pewnie nie każdemu przypadnie do gustu, ale ja tam od razu wiedziałam, że wyjdzie smaczna!

      Usuń
  5. Super przepis!I ciasto takie jakie szukałam:)z tym, że dam mąkę żytnią:)

    OdpowiedzUsuń